żyć-z-pasją

20150514_175426.jpg
Zdrowa kuchnia

Crumble z rabarbarem

Przyszła wiosenna pora, więc czas na rabarbar i jego cenne właściwości. Jest on źródłem witaminy A, C, E oraz żelaza, potasu i kwasu foliowego. Rabarbar jest niskokaloryczny, zawiera błonnik, dlatego polecany jest osobom dbającym o linię. czytaj dalej

komentarze: 3
20150504_165511.jpg
Zdrowa kuchnia

Fit ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami

Od dawna chodziło za mną ciasto marchewkowe, nie mogłam się zebrać, żeby go zrobić :) W końcu zrobiłam i nie żałuję. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie i przede wszystkim zdrowe. Do przyrządzenia fit ciacha nie użyłam ani grama mąki, za to wiele zdrowych składników. czytaj dalej

komentarze: 6
20150503_105452.jpg
Zdrowa kuchnia

Naleśniki bez mąki i curku z bananem i melonem

Uwielbiam śniadania na słodko, ale to już chyba wiadomo :) Zamiast omleta czy placuszków lubię zjeść naleśniki. A te na słodko.....mmmmm, pyszności. Naleśniki bez mąki można śmiało jeść nawet przy odchudzaniu. Mój ulubiony naturalny słodzik czyli banan musiał być podstawowym składnikiem :) czytaj dalej

komentarze: 5
20150422_091131.jpg
Zdrowa kuchnia

Chleb gryczany z pestkami dyni

Bardzo lubię kaszę gryczaną dlatego postanowiłam spróbować upiec chleb gryczany z ziarnami. Komuś kto nie lubi smaku kaszy gryczanej ten chleb może nie przypaść do gustu. Jest on wyrazisty w smaku, wilgotny, dość ciężki i nieco kruchy. Jedyny w swoim rodzaju :) Warto spróbować :) czytaj dalej

komentarze: 3
20150411_155809.jpg
Zdrowa kuchnia

Zdrowe batony musli

Lubię szukać zdrowych zamienników słodkich produktów. Zamiast kupować batony w sklepie, które nie zawsze zawierają to co jest zdrowe, można przygotować domowe zamienniki. Batoniki są bajecznie proste, a do tego zawierają same zdrowe składniki. czytaj dalej

komentarze: 2
20150218_095539.jpg
Zdrowa kuchnia

Pasta z wędzonej makreli i twarogu

Pasta z wędzonej makreli i twarogu to propozycja na śniadanie lub kolację zawierająca zdrowe tłuszcze i pełnowartościowe białko. Produkty te są doskonałym uzupełnieniem zbilansowanej diety dlatego warto wykorzystywać je w kuchni. czytaj dalej

komentarze: 4
20150215_135810.jpg
Zdrowa kuchnia

Pieczone udka kurczaka z jabłkami i rozmarynem

Jabłka to zdrowe i łatwo dostępne owoce. Duże, małe, kwaśne czy słodkie, to nie tylko składnik smacznych deserów. Dodając je do mięsa czy ryb można łatwo przyrządzić lunch lub lekką kolację. I pamiętaj: już jeden owoc dziennie pomoże Ci by c zdrowszą :) czytaj dalej

komentarze: 4
m czworoboczny 1.jpg
Fitness

Trening na mięśnie pleców

Wielu z nas narzeka na bóle pleców czy kręgosłupa. Najczęściej jest to spowodowane siedzącym trybem życia. Taki tryb pracy przeciąża mocno kręgosłup i osłabia mięśnie pleców. Zbyt duże obciążenie zbliża do siebie kręgi, powoduje ucisk na nerwy przez co występują dolegliwości bólowe. czytaj dalej

komentarze: 2
zegar biologiczny.png
Zdrowy styl życia

Zegar biologiczny a spożywanie posiłków

Pracą naszego organizmu dowodzi mechanizm zwany zegarem biologicznym. Reguluje on cykle snu i czuwania, procesy metaboliczne oraz zachowania związane z jedzeniem. Praca całego mechanizmu opiera się na zmianach natężenia światła. Proces ten odbywa się w podwzgórzu, z którym współpracują liczne organy np. wątroba, żołądek, trzustka czy nerki, płuca, skóra czy nadnercza. czytaj dalej

komentarze: 2