żyć-z-pasją

Zdrowa kuchnia

Crumble z rabarbarem

20150514_175426.jpg

Przyszła wiosenna pora, więc czas na rabarbar i jego cenne właściwości. Jest on źródłem witaminy A, C, E oraz żelaza, potasu i kwasu foliowego. Rabarbar jest niskokaloryczny, zawiera błonnik, dlatego polecany jest osobom dbającym o linię.

W rabarbarze znajduje się jednak dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego w nadmiarze powinny go unikać osoby chore na nerki i reumatyzm. Zbyt duża ilość rabarbaru w diecie może skutkować wypłukiwaniem wapnia z organizmu, a tworzący się szczawian wapnia może odkładać się w postaci kamieni nerkowych.

Uwielbiam kwaskowaty, orzeźwiający smak rabarbaru w różnych deserach na słodko. Dlatego wykorzystałam go jako główny składnik crumble pod delikatną, chrupiącą kruszonką. Polecam :)

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru (nie trzeba dodawać, ale wtedy deser będzie bardziej kwaśny)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g otrębów owsianych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g miękkiego masła

Wykonanie:

Rabarbar umyć, ściągnąć cienką warstwę skórki i pokroić na małe kawałki. W garnku rozpuścić masło, dodać rabarbar, cukier waniliowy, cynamon, brązowy cukier i wymieszać. Poddusić do momentu, aż rabarbar lekko zmięknie.

Wszystkie składniki kruszonki zagnieść ręką, aż utworzą się grudki.

Naczynie do zapiekania (u mnie forma do tarty o średnicy 30 cm) wysmarować cienko masłem. Wyłożyć podduszony rabarbar, oprószyć go mąką ziemniaczaną, wymieszać. Posypać kruszonką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i zapiekać przez około 20-25 minut. Kruszonka powinna być złocista, a rabarbar powinien pod nią bulgotać.

Podawać ciepłe crumble z lodami lub w wersji dietetycznej, tak jak u mnie, z zimnym jogurtem naturalnym :)

Smacznego :)

20150514_175437.jpg

20150514_175330.jpg

20150514_175023.jpg

20150514_175403.jpg

20150514_175202.jpg

20150514_175255.jpg

Duża ilość rabarbaru w diecie może skutkować wypłukaniem wapnia z organizmu. Zawarty w nim kwas szczawiowy przekształca się, tworząc szczawian wapnia – związek, który odkłada się w postaci kamieni nerkowych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
Duża ilość rabarbaru w diecie może skutkować wypłukaniem wapnia z organizmu. Zawarty w nim kwas szczawiowy przekształca się, tworząc szczawian wapnia – związek, który odkłada się w postaci kamieni nerkowych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html